Przygotowanie:
Słoninę oklep tłuczkiem tak, aby zmiękczyć jej zewnętrzną warstwę (znacznie ułatwi to jej rozwinięcie). Słoninę rozłóż na kształt prostokąta, ewentualnie dotnij ją na wysokość szynkowaru. Z soli, pieprzu oraz pozostałych przypraw przygotuj mieszankę i dokładnie wmasuj ją w warstwę słoniny, która będzie zawijana do środka. Następnie całość zwiń ciasno i owiń w osłonkę z przyprawami. Powinna ona zakryć całą powierzchnię słoniny.
W kolejnym kroku umieść słoninę w szynkowarze, szczelnie go zamknij i wstaw do garnka z wodą (polecamy zestaw szynkowar z płaszczem wodnym). Wsad parz przez ok. 3 godziny w temp. wody do 80oC, aż słonina w środku osiągnie minimum 65oC.
Kiedy zakończysz parzenie, ostudź szynkowar i zamknięty umieść w lodówce na minimum 6 godzin. Po tym czasie szynkowar umieść na chwilę pod gorącą wodą – tak, aby woda nie dostała się do jego wnętrza i wyjmij zawartość, pociągając za sprężynę szynkowaru. Następnie delikatnie odklej włókninę, na której były przyprawy.
Słonina nadaje się od razu do spożycia, jednak można ją jeszcze dodatkowo podwędzić w dymie o temperaturze 35-40 ℃, aż nabierze koloru (ok. 1,5 godziny).