Browin Przepiśnik - Szynka z piersi kurczaka z żurawiną na ostro - potrawka z szynkowaru

Szynka z piersi kurczaka z żurawiną na ostro - potrawka z szynkowaru

Mięso i wędliny

2019-03-07 Drukuj
Udostępnij
śr. 4.75 | ilość ocen: 9
ulubione

Marzysz o idealnym świątecznym daniu? Chcesz zrobić pyszną, aromatyczną i soczystą szynkę? Chętnie pomożemy! W Twoje ręce oddajemy sprawdzony przepis na szynkę drobiową z żurawiną na ostro. Przygotujesz ją w prosty i szybki sposób przy użyciu szynkowaru. Zachwyć znajomych przy stole niebanalnym smakiem i naturalnymi składnikami!

Wykorzystaj to niezwykle funkcjonalne urządzenie do zrobienia wędlin we własnym domu. Podaj swojej rodzinie sprawdzony specjał, który pokochają! Szynka drobiowa z żurawiną sprawdzi się nie tylko na święta, przy pomocy szynkowara przygotujesz ją na każdą okazję. 

Połączenie mięsa z suszonymi owocami pozwala na uzyskanie wędliny o nucie słodkości. Kombinacja ostrych przypraw nadaje domowej potrawce z szynkowaru wyjątkowego smaku.  Wolisz łagodnie? Wyklucz chilli. Wówczas Twoja wędlina zyska na delikatności i stanie się idealnym daniem dla dzieci. 

Jeśli lubisz eksperymentować to spróbuj zastąpić żurawinę rodzynkami lub postaw na jagody goji. Poznaj inne przepisy i wykorzystuj szynkowar by przygotowywać przysmaki na kanapki oraz dania obiadowe. 

Jak zrobić domową szynkę?

Przepis na potrawkę z piersi kurczaka z żurawiną na ostro

Przygotowanie: 

Piersi dokładnie natrzyj przyprawą do gyrosa, pieprzem, chili, solą, słodką papryką oraz bazylią (ilość przypraw powinna być dwa razy większa niż w przypadku pieczenia mięsa). Następnie pozostaw przyprawione piersi na dobę w lodówce. Na drugi dzień namocz żurawinę przez 15 minut w letniej wodzie i dokładnie ją obmyj. Piersi delikatnie ponacinaj, tak aby umieścić w mięsie żurawinę, możesz również część żurawiny włożyć luzem między piersi, które w całości włożysz do szynkowaru. Naczynie zamknij i umieść w jego pokrywie termometr. Całość włóż do garnka z wodą, ustaw minimalne grzanie. Kiedy mięso w środku osiągnie temperaturę 70°C zakończ parzenie, a szynkowar umieść w zimnej wodzie. Kiedy ostygnie, mięso schowaj do lodówki. Na drugi dzień potrawka gotowa jest do spożycia. Aby wygodniej było wyjąć mięso z naczynia można je przelać gorącą wodą.

Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!

z szynkowaru

z szynkowara

zdrowa wędlina z szynkowara

mięso z szynkowara

zostańwdomu

zostanwdomu