pixel
Browin Przepiśnik - Szynka konserwowa z szynkowaru

Szynka konserwowa z szynkowaru

Mięso i wędliny

2020-02-26 Drukuj
Udostępnij
śr. 4.75 | ilość ocen: 5
ulubione

Domowa szynka konserwowa to idealna propozycja na kanapki. Własnoręcznie przygotowana znacznie różni się nie tylko w smaku od swojego sklepowego odpowiednika. Pozbawiona jest sztucznych dodatków i konserwantów, co gwarantuje jej wysoką jakość i wyjątkowy smak. Jest skład jest prosty, to zaledwie 3 składniki - mięso, żelatyna i przyprawy. 

Powstała w sposób naturalny galaretka dodaje szynce konserwowej delikatności. Jest znakomitym daniem dla dzieci i świetnie sprawdza się nie tylko na kanapkach. 


Przepis na domową szynkę konserwową

Przygotowanie:

Szynkę pokrój w niewielkie kawałki i zmiel je przy pomocy maszynki do mielenia mięsa na średnich oczkach (ok. 3 - 4 mm). Do tak przygotowanego mięsa dodaj sól, saletrę i inne przyprawy. Następnie wymieszaj wszystko dokładnie i odstaw do lodówki na dobę . Po tym czasie dodaj wodę oraz wsyp żelatynę. Dobrze wyrób całość. Wyłóż szynkowar woreczkiem, a następnie wypełnij go farszem. Zamknij go i zainstaluj w nim termometr, w celu kontroli temperatury wewnątrz szynki.

Szynkowar umieść w wodzie tak, aby była ona powyżej poziomu wkładu mięsnego. Parz tak, aby temperatura wody nie przekroczyła 80°C, a kiedy mięso w środku osiągnie 65°C zakończ parzenie i przenieś szynkowar do wystygnięcia.

Smacznego! ..bo domowe jest lepsze!

potrawy z szynkowara

dania z szynkowara

szynkowar

mięso z szynkowara

zostańwdomu

zostanwdomu