Browin Przepiśnik - Tort serowy

Tort serowy

Nabiał

2020-08-24 Drukuj
Udostępnij
śr. 5 | ilość ocen: 3
ulubione

Tort to główny bohater uroczystości urodzinowych czy weselnych, na które czeka wielu łasuchów, niekoniecznie tych na diecie 😉. Dzisiejsza propozycja to ukłon w stronę tych dbających o linię i stroniących od słodyczy. W końcu kto powiedział, że tort zawsze musi być na słodko?


Polecamy niekonwencjonalny tort serowy bez grama cukru, a z dodatkiem płatków kwiatów, dozą pikanterii i ziołową nutką. Dodatki to kwestia Twojego wyboru. Jest szansa, że ta wytrawna wersja zasmakuje również „słodyczożercom”. Jedno jest pewne, tą propozycją mile zaskoczysz wszystkich.


Oczywiście domowe sery serwować możesz również w wersji typowej, bo same w sobie są doskonałe na każdą okazję i jako składnik codziennych posiłków. W końcu zawsze warto zjeść coś zdrowego i pysznego.

Przygotowanie:

Mleko wlej do garnka, dodaj sól oraz chlorek wapnia rozpuszczony w niewielkiej ilości letniej, przegotowanej wody (ok. 30 ml), dokładnie wymieszaj.

Całość podgrzej do temperatury 38⁰C. Gdy mleko osiągnie podaną temperaturę, dodaj podpuszczkę rozpuszczoną w niewielkiej ilości przegotowanej, ostudzonej wody (ok. 30 ml). Dokładnie wymieszaj, jednak tylko chwilę, aby nie zaburzyć procesu tworzenia się skrzepu. Następnie wyłącz grzanie (tworzący się skrzep utrzyma odpowiednią temperaturę). Po ok. 50 minutach skrzep powinien być gotowy (po poruszeniu garnkiem zazwyczaj samoistnie odchodzi od jego brzegów).

Pokrój skrzep w kostki o wielkości ok. 1-2 cm i delikatnie zamieszaj, aby oderwać je od dna garnka. Pozostaw całość na ok. 10-15 minut, by serwatka zaczęła się samoistnie izolować.

Po tym czasie podnieś powoli temperaturę do 42-45⁰C, cały czas delikatnie mieszając – ma to na celu osuszenie skrzepu. Skrzep dociśnij od góry sitkiem i odbieraj chochlą wpływającą do niego serwatkę. Kiedy większość serwatki będzie usunięta, masę serową przełóż do form serowarskich o różnej średnicy (z tzw. górką, gdyż objętość sera jeszcze się zmniejszy). W czasie przenoszenia skrzepu do form dodaj ulubione dodatki (np. podane w składnikach przepisu).

Ser obracaj co jakiś czas, pozostawiając go do odcieku w temperaturze 18-25⁰C na 3-4 godziny. Dla przyśpieszenia procesu możesz docisnąć ser, nie przekraczaj jednak obciążenia 1 kg. Po tym czasie sery w formach przenieś do lodówki.

Następnego dnia, kiedy cała serwatka odcieknie, a sery uzyskają zwartą konsystencję, możesz wyjąć je z foremek i serwować w dowolnej formie. Polecamy podawać spiętrzone – w atrakcyjnej formie tortu.

Polecamy podawać spiętrzone - w atrakcyjnym kształcie tortu. Asortyment form serowarskich o różnych kształtach znajdziesz tutaj.


Tort serowy

Tort serowy

Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!

tort z sera

niekonwencjonalny tort

zrób to sam