W sklepach i punktach gastronomicznych dostępnych jest coraz więcej wegańskich zamienników mięsa, a liczba konsumentów zainteresowanych takimi produktami systematycznie rośnie. Coraz częściej mówi się o korzyściach, głównie zdrowotnych, wynikających z ograniczania ilości spożywanego mięsa. Również domowe, samodzielnie przygotowywane menu, coraz więcej osób opiera na wegańskich składnikach. Bardzo popularne są na przykład wegańskie burgery, roślinne kiełbasy czy sery bez mleka z udoju. Zgodnie z zaleceniami dietetycznymi Instytutu Żywności i Żywienia powinniśmy spożywać o wiele mniej mięsa, niż aktualnie zjadamy, a poza tym zbyt często sięgamy po to najmniej zdrowe – czyli po wieprzowinę. Spożywamy także zbyt wiele cholesterolu i soli. Biorąc to wszystko pod uwagę proponujemy przepis specjalny. W składnikach zamiast jaj pojawia się siemię lniane, które obniża poziom cholesterolu, obniża poziom cukru we krwi i jest dobrym źródłem białka. Dodatkowo siemię to zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3, które są niezbędne dla prawidłowej pracy mózgu i układu odpornościowego.
Wegetariańskie i wegańskie dania stanowią ciekawe i zdrowe urozmaicenie codziennej diety - kto jeszcze tego nie próbował, ma teraz świetną okazję. Przepisów na bezmięsne, a przy tym łatwe do zrobienia szynki i kiełbasy, nie ma zbyt dużo. Ale jest szynkowar, czyli idealne urządzenie do przygotowywania bezmięsnych wędlin! Wegańska „mortadela” to jedna z nich.