Święta już tuż, tuż, można by rzec, że zajączek Wielkanocny puka już do drzwi. Wpuśćmy go mimo kwarantanny. Sprawmy by nadchodzące święta mimo tego, że spędzimy je bez rodzin i przyjaciół przyniosły ze sobą choć trochę radości i nadziei. WIELKANOC to przecież święta, które z tą nadzieją nieodzownie się łączą.
Propozycja, którą dla Państwa przygotowaliśmy, ucieszy przede wszystkim najmłodszych. Zapewni zajęcie znudzonym kwarantanną dzieciom, a także chcącym się wykazać kreatywnością dorosłym. Zachęcamy więc do wspólnych działań przy kuchennym stole. Z pewnością pozwolą one oderwać się od codziennych trosk i zmartwień. Im bardziej kolorowo tym weselej. Ogranicza nas tylko wyobraźnia.
Zostań w domu i zrób ciastka! ...bo domowe jest lepsze!
Z podanych składników można wykonać ok. 35 ciasteczek w zależności od tego, jakie foremki zastosujemy.
Masło z jajkiem, cukrem, cukrem z prawdziwą wanilią i szczyptą soli utrzeć mikserem na puszystą masę.
Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, dodać do masy i wraz ze śmietaną zagnieść na jednorodne ciasto. Następnie zawinąć ciasto w spożywczą folię i odstawić na 1 godzinę do lodówki.
Piekarnik z włożonym kamieniem do pizzy rozgrzać do temperatury 175℃ (w przypadku termoobiegu wystarczy temperatura 150℃).
Na stolnicy posypanej mąką rozwałkować ciasto na grubość ok. 3-4 mm. Użyć foremek do wykrajania ciastek lub wyciąć kształty nożykiem. Wycięte ciastka ostrożnie wyjmować z foremek i układać na rozgrzanym kamieniu do pizzy.
Ciastka piec w piekarniku przez 12-15 minut.
Kontrolować kolor ciastek tak, by nie uległy spaleniu!