Browin Przepiśnik - Wino białe gronowe - lekkie

Wino białe gronowe - lekkie

Trunki i napoje

2024-08-23 Drukuj
Udostępnij
śr. 4.75 | ilość ocen: 3
ulubione

Białe wino produkuje się od co najmniej 2500 lat. Wino białe, sławione było przez poetów, pisarzy, malarzy i pieśniarzy. Wykorzystywane jako aperitif, pijane do posiłku, deseru lub jako odświeżający napój między posiłkami stanowi ciekawy dodatek do codziennej diety. Białe wina idealnie nadają się również przy przygotowywaniu dań, a to dzięki ich kwasowości, aromatom i zdolności do kruszenia mięsa. Domowe białe wino, możesz przygotować sam — wystarczy, że zajrzysz do naszego przepisu!

Przepis na lekkie wino białe gronowe

Przygotowanie:

Owoce oddziel od części zielonych, umieść w pojemniku fermentacyjnym i lekko zmiażdż. Dodaj Pektoenzym, całość dokładnie wymieszaj i pozostaw na dobę pod przykryciem. Po tym czasie wyciśnij sok i przelej do balonu, uzupełnij nastaw o syrop cukrowy (woda + cukier), pożywkę oraz wybrane drożdże winiarskie lub zestaw drożdży z pożywką. Pozostaw do fermentacji. Po 4 tygodniach dokonaj obciągu wina znad osadu i skoryguj jego smak. Możesz także zmierzyć stężenie cukru cukromierzem. Niekiedy wino wymaga jeszcze dosłodzenia lub dokwaszenia. W takiej sytuacji dodaj cukier lub regulator kwasowości Kwasomix. Białe wina gronowe już po 3 miesiącach leżakowania nadają się do spożycia.

Wino białe gronowe - lekkie

Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!

wino z winogron

wino z białych winogron

przepis na wino

białe wino

wino domowe

jak zrobić wino