Wiśnie to prawdziwie wyborny surowiec winiarski. Najlepsze są odmiany ciemnoczerwone, np. łutówka. Czereśnie nadadzą winu delikatność i obniżą jego kwasowość. Wino wiśniowo-czereśniowe ma wspaniały aromat i stosunkowo łatwo się klaruje. W kwaskowych wiśniach zawartość cukru wynosi 90-100 g/L, a kwasowość waha się w granicach 11-18 g/L. Czereśnie są słodsze (13-16 g cukrów w litrze) i są mniej kwaśne (5 g kwasów w litrze).
Przepis na wino z wiśni i czereśni
Przygotowanie:
Dokładnie umyte, pozbawione ogonków, wydrylowane wiśnie i czereśnie umieść w pojemniku fermentacyjnym, lekko ugnieć i sparz 1,5 litrem gorącej wody. Po wystudzeniu dodaj Pektoenzym i dokładnie wymieszaj. Całość pozostaw na dobę pod przykryciem. Po tym czasie wyciśnij sok. Dodaj pożywkę (nr 1), syrop cukrowy (1,5 kg cukru + 1,5 l wody) i wybraną szczepionkę drożdży. Drugą porcję cukru dodaj po 5 dniach fermentacji (0,5 kg cukru + 0,5 l wody). Po jego odfermentowaniu wino zlej znad osadu. Przed rozpoczęciem drugiej fermentacji moszcz możesz delikatnie dosłodzić albo wzbogacić dodatkiem 1 litra soku jabłkowego lub winogronowego. Kolejnej wiosny wino można degustować.