Czereśnie to świetny owoc do bezpośredniego spożycia, ale też surowiec na wiele smacznych domowych przetworów. Doskonałym pomysłem jest wykorzystanie czereśni na wino. Przygotować możesz zarówno wina czereśniowe lekkie, jak i cięższe. Trunki te dobrze się klarują. Już po roku leżakowania otrzymasz bardzo dobre wino, które z pewnością docenią wszyscy degustatorzy, dając Ci powody do dumy.
Przepis na wino z czereśni
Przygotowanie:
Umyte i wydrylowane czereśnie umieść w pojemniku fermentacyjnym i lekko ugnieć. Zalej owoce 0,7-1 L gorącej wody, po wystudzeniu dodaj Pektoenzym. Całość pozostaw pod przykryciem na jedną dobę.
Po tym czasie wyciśnij z owoców sok, umieść go w słoju do fermentacji i dodaj pierwszą porcję pożywki, Kwasomix, wybrane drożdże winiarskie oraz porcję syropu cukrowego (0,6 kg cukru + 1 L wody).
Kolejną porcję syropu (0,3 kg cukru + 0,3 L wody) dodaj po 5 dniach fermentacji.
Po 5 tygodniach wino zlej znad osadu. Przed rozpoczęciem drugiej fermentacji moszcz możesz delikatnie dosłodzić do smaku. Po ustaniu fermentacji i wyklarowaniu wina, możesz przystąpić do zlewania go do butelek.