Browin Przepiśnik - Włoskie chlebki wielkanocne

Włoskie chlebki wielkanocne

Wypieki

2023-03-28 Drukuj
Udostępnij
śr. 5 | ilość ocen: 1
ulubione

W Polsce Wielkanoc świętowana jest zazwyczaj tradycyjnie - z udziałem żurku, białej kiełbasy i jajek. Nie we wszystkich krajach menu wielkanocne wygląda jednak tak samo. Dziś przybliżymy Wam temat Włoch i ich słodkiego podejścia do życia. Tradycyjny włoski chlebek wielkanocny to nic innego, jak połączenie jajek na twardo ze słodkim ciastem brioszkowym, uformowanym w plecione wianuszki i posypanym kolorową posypką. Brzmi intrygująco? I tak jest — bo słodka bułeczka zawiera w środku pieczone jajko w skorupce! Aby nadać daniu szczególnego wyglądu, możesz jajka wcześniej pofarbować. Sposobami na uzyskanie kolorowych skorupek jaj w naturalny sposób — podzieliliśmy się tutaj. Dziś natomiast zdradzimy Wam przepis na tę pyszną i rozpływającą się w ustach, delikatną przekąskę prosto z Italii!

Uwaga! Czas wyrastania ciasta na chlebki to od 4 do nawet 6 godzin! Efekt wart jest jednak czekania i każdego czasu — po prostu zaplanuj produkcję tego dania z odpowiednim wyprzedzeniem i ciesz się jego niezwykłym smakiem!

Przed rozpoczęciem gotowania wszystkie składniki powinny osiągnąć temperaturę pokojową.
Do misy wsyp mąkę, sól, cukier puder (w zależności od tego, jak słodkie chlebki chcesz otrzymać) - i wszystko to wymieszaj. Utwórz wgłębienie na środku i wlej do niego podgrzane do 35 stopni C mleko oraz wsyp drożdże. Dodaj dwa lekko roztrzepane jajka. Całość dokładnie wyrób hakami do ciasta. Przykryj misę folią spożywczą lub ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny, co 30 minut krótko wyrabiając ciasto rękoma. Po tym czasie dodaj do ciasta masło i ponownie wyrób.
Jeśli ciasto będzie zbyt lepkie — możesz dodać do niego odrobinę mąki. Całość powinna mieć lepką, ale odchodzącą od ścianek misy konsystencję — miksowanie powinno Ci zająć około 5 minut. Ponownie przykryj misę i odstaw ciasto na 1-2 godziny, tym razem do lodówki. Po tym czasie wyjmij ciasto z misy na stolnicę wysypaną mąką. Podziel na 4 części, a każdą z nich jeszcze na pół. Z dwóch części uformuj 2 długie liny i zapleć je, formując w okrągłe chlebki. Przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostaw na 1-2 godziny do wyrośnięcia. Kiedy chlebki podwoją swoją objętość, rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Wymieszaj jajko z łyżką mąki i posmaruj nim chlebki, a następnie posyp kolorową posypką. Na środku chlebka umieść wcześniej ufarbowane, surowe jajko. Piecz 20 minut. Po wyjęciu pozostaw do ostygnięcia. Smacznego! Teraz możesz się cieszyć włoskimi specjałami świątecznymi we własnym domu!

...bo domowe jest lepsze!