pixel
Browin Przepiśnik - Burgery z wołowiną z szynkowaru

Burgery z wołowiną z szynkowaru

Mięso i wędliny

2020-11-04 Drukuj
Udostępnij
śr. 5 | ilość ocen: 2
ulubione
Burgery to danie znane chyba na całym świecie. Standardowo to rodzaj kanapki –kotlet z mielonej wołowiny w wielkiej bułce, serwowany z sałatą, pomidorem, cebulą, ogórkiem oraz dodatkiem sosu. Z racji na niesłabnącą popularność burgerów i ogromną rzeszę ich wielbicieli, danie to doczekało się wielu odsłon. Modyfikacje te dotyczą choćby samego kotleta, który nie musi już być wołowy, a co więcej – może być nawet bezmięsny. Pieczywo oraz pozostałe składniki również pozostawiają pole do popisu. Do burgera możemy dodać praktycznie wszystko. Ogranicza nas jedynie to, jak szeroko jesteśmy w stanie otworzyć usta, by wgryźć się w burgerową piramidę… 😊 Dziś przychodzimy więc z naszą propozycją tego dania, a mianowicie z burgerem z mięsem wołowym, przygotowanym jednak w niestandardowy sposób, bo z użyciem szynkowaru, który jak się okazuje, ma bardzo wiele świetnych zastosowań.


Burgery z wołowiną z szynkowaru

Przepis na wołowe burgery z szynkowaru

Przygotowanie:

Wybierz równy kawałek wołowiny, aby dobrze wypełniał szynkowar, ewentualnie dotnij mięso. Przygotuj zalewę peklującą z wody, soli, saletry i cukru. Pamiętaj, że mięso musi być całe zanurzone w zalewie. Jeśli zalewy jest za mało, dolej wody i zwiększ proporcjonalnie ilość soli. Wołowinę nastrzyknij, by przyspieszyć proces peklowania. Pozostaw mięso w zalewie na 3 doby. Po tym czasie możesz dodatkowo zmiękczyć strukturę mięsa nakłuwaczem. Następnie mięso w kawałku owiń osłonką z przyprawami i umieść w szynkowarze. 

Szynkowar zamknij i wstaw do garnka z wodą. Temperatura wody, w której parzymy mięso, powinna mieścić się w przedziale 80-85 ℃. Parzenie zakończ, kiedy mięso w środku osiągnie temperaturę 69-70 ℃.


Uwaga! Szynkowaru nie pozostawiaj do wystygnięcia. Po 20 minutach od wyjęcia z wody rozluźnij sprężynę, dzięki czemu mięso będzie soczyste. Po kolejnych 10 minutach wyjmij mięso z szynkowaru i odklej osłonkę – przyprawy powinny pięknie przywierać do mięsa i na nim pozostać. Pokrój wołowinę na plastry o grubości ok. 2 cm. Następnie mięso umieść w bułce z resztą składników i sosem. Domowy burger z mięsem z szynkowaru gotowy. 

Mięso możesz dodatkowo podpiec na patelni grillowej. 


Przepis na własne, zdrowe bułki z dodatkiem buraków znajdziesz TUTAJ.


Burgery z wołowiną z szynkowaru

Burgery z wołowiną z szynkowaru

Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!

hamburger

burgery wołowe

przepisy z szynkowaru

wołowina w szynkowarze

z szynkowara