Ziołowy chlebek, zwany też chlebkiem do odrywania, to smakowita propozycja na przekąskę lub jako dodatek do biesiady przy grillu. Delikatny, miękki w środku i chrupiący z zewnątrz zasmakuje wszystkim. Sekretem tego dania jest masło, do którego możesz dodać ulubione zioła, przyprawy i dodatki, takie jak np. oliwki. Z pewnością zechcesz go robić jak najczęściej, na różne sposoby — i wcale nas to nie dziwi. Chlebek ten nie tylko wygląda efektownie, ale jeszcze smakuje obłędnie!
Przepis na ziołowy chlebek do odrywania
Przygotowanie:
Mąkę, wodę, olej, sól, cukier i drożdże wrzuć do miski, a następnie wyrób całość i odstaw na pół godziny do wyrośnięcia. W tym czasie przygotuj masło ziołowe. Cebulę, czosnek, szczypiorek, pietruszkę i bazylię drobno posiekaj. Wymieszaj z miękkim masłem. Dodaj sól i pieprz do smaku. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na cienki placek, pokrój w paski, a następnie każdy z nich wysmaruj masłem. Gotowe paski złóż w harmonijkę i ułóż na blasze jeden obok drugiego. Pamiętaj, aby wcześniej blachę wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Odstaw na 15 minut do wyrośnięcia. Piecz przez 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180⁰C. Chlebek nadaje się do jedzenia zarówno na ciepło, jak i zimno.