Chleb o smaku czekolady to delikatny i puszysty przysmak dla dużych i małych. Chlebek smakuje świetnie z masłem, twarożkiem, a także kremem czekoladowym z awokado! Jego wykonanie zajmuje trochę czasu, ale jednocześnie jest niezwykle proste dlatego też, to domowe pieczywo z łatwością wykonasz w przerwach od gotowania obiadu czy szykowania kolacji dla rodziny!
Przepis na chleb czekoladowy
Przygotowanie:
Do dużego kubka wsyp drożdże, dodaj 1/3 filiżanki ciepłej wody oraz pół łyżeczki cukru. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20 minut. Mąkę przesiej do miski i wymieszaj z cukrem, kakao oraz solą. Do kubka z drożdżami dolej 1 i 1/4 filiżanki ciepłej wody. Całość przelej do miski z mąką i wymieszaj. Dodaj chipsy lub drobno posiekaną czekoladę i ponownie wymieszaj. Z ciasta uformuj kulę, wyłóż ją na podsypany mąką blat i wyrób przez 10-15 minut. Przełóż ciasto do wysmarowanej olejem miski, przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
Uderz w ciasto pięścią, wyłóż je na podsypany mąką blat i podziel je na dwie części. Obie rozwałkuj, a następnie uformuj dwa bochenki, składając boki ciasta do środka. Gotowe bochenki ułóż na formie rzymskiej. Przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia. W połowie czasu wyrastania posmaruj bochenki rozmieszanym jajkiem.
Włóż formę do piekarnika, rozgrzej go do 230°C i piecz chleb przez ok. 20 minut. Następnie obniż temperaturę do 180°C i piecz przez kolejne 20 minut. Gotowe chlebki wyjmij z piekarnika, przykryj ściereczką i poczekaj, aż ostygną.