Czerwone porzeczki zawierają polifenole, które usuwają wolne rodniki z organizmu. Są one również bogate w witaminę C, dzięki czemu wspomagają naturalną obronę organizmu przed infekcjami oraz wzmacniają odporność. Dodatkowo zawierają witaminę P, inaczej znaną jako rutynę, która ułatwia wchłanianie witaminy C. Czerwone porzeczki zawierają dużą ilość pektyn, które ograniczają wchłanianie zbyt dużej ilości cholesterolu oraz cukru we krwi. W owocach znajdziemy również witaminę A, biotynę, kwas foliowy, witaminy z grupy B oraz sole mineralne, takie jak: żelazo, wapń i magnez. Obecność czerwonych porzeczek w diecie wzbogaca nasze organizmy w rzadkie mikroelementy, między innymi: mangan, bor, fosfor oraz żelazo i jod. W winie z czerwonych porzeczek znajdziemy zaś przede wszystkim przeciwutleniacze, które oczyszczają organizm z toksyn oraz wzmacniają naczynia krwionośne. Jeśli chcesz zatem doznać dobroczynnego działania owoców i poznać pełny i pyszny smak domowego wina porzeczkowego — zapoznaj się z naszym przepisem!
Umyj i odszypułkuj porzeczki. Następnie zgnieć owoce i umieść je w pojemniku fermentacyjnym. Dodaj 2 L przegotowanej, ostudzonej wody, pektoenzym oraz drożdże. Całość pozostaw na 3 dni. Po tym czasie odciśnij miazgę owocową, młode wino przenieś z powrotem do balony, dodaj syrop cukrowy (z 2 kg cukru i 2 L wody), pożywkę i napar z herbaty. Nastaw odstaw w zacienione miejsce na 4 tygodnie. Po zakończeniu fermentacji burzliwej młode wino zlej znad osadu i pozostaw aż do zakończenia fermentacji. Jest to także czas na korektę smakową (dosłodzenie).
Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!