Mąka konopna powstaje ze zmielonych ziaren konopi. Nie zawiera glutenu, jest natomiast bogata w białko i składniki mineralne, a dodatkowo zawiera małe ilości tłuszczu. To jedyna mąka posiadająca komplet niezbędnych 9 aminokwasów, których nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować. Bardzo dobrze nadaje się do wypieków i gotowania. Jednak należy pamiętać o tym, że mąka bez glutenu ma inną lepkość i nie daje się wałkować, więc na początku pieczenie z samą mąką konopną może sprawiać problemy. Mąkę konopną najlepiej jest więc dodawać do innych zdrowych mąk m.in.: orkiszowej, czy jaglanej i piec z nią chleb lub naleśniki. Domowe pieczywo pozwala na uzyskanie w kuchni zapachu jak z piekarni. Jego świeżość i smak zachwycą niejedno podniebienie. Przygotowany bochenek jest w 100% bezglutenowy, a do jego upieczenia potrzebujesz zaledwie kilka składników.
Przepis na domowy bezglutenowy chleb z mąką konopną krok po kroku
Przygotowanie:
Odważ i dokładnie wymieszaj ze sobą: mieszankę mąki bezglutenowej, mąkę konopną, suszone drożdże, sól i cukier. Dodaj do nich wodę oraz olej. Całość dokładnie i intensywnie wymieszaj drewnianą łyżką, aby dobrze napowietrzyć ciasto. Odstaw wyrobione ciasto w ciepłe miejsce na 30 minut. W międzyczasie namocz formę rzymską w wodzie, wstaw ją na moment do piekarnika, który zacznij rozgrzewać do temperatury 150°C (w celu zahartowania formy). Wyjmij formę, nasmaruj ją dokładnie masłem i obsyp mąką. Następnie przełóż do niej ciasto, przykryj je wilgotną ściereczką i pozostaw w temperaturze pokojowej na 15 minut. Po upływie tego czasu wstaw formę do rozgrzanego wcześniej do 100°C piekarnika. Po osiągnięciu 230°C piecz ciasto jeszcze przez 15 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 190-200°C i piecz chleb przez kolejne 30 minut.