Browin Przepiśnik - Chleb w garnku gryczano-ryżowy

Chleb w garnku gryczano-ryżowy

Wypieki

2020-10-02 Drukuj
Udostępnij
śr. 5 | ilość ocen: 2
ulubione

Domowe wypieki to pewność smaku i świeżego pieczywa. Połączenie mąki gryczanej i ryżowej pozwala na uzyskanie niepowtarzalnego smaku przygotowywanego chleba. Dodatek siemienia lnianego sprawia, że chleb zyskuje wiele cennych składników odżywczych. Chleb z tego przepisu świetnie sprawdzi się na kanapki i grzanki, a jego przygotowanie jest bardzo proste. Własnoręcznie wypiekane pieczywo otacza kuchnię smakowitym zapachem i gwarantuje niezapomniane posiłki. Jeśli zastanawiasz się jak upiec własny chleb na drożdżach suszonych, który przypominałby ten z piekarni to po pierwsze polecamy zakup garnka lub formy rzymskiej do pieczenia. Poniżej znajdziesz pozostałe, cenne wskazówki. 

Przepis na chleb w garnku gryczano-ryżowy

Przygotowanie:

W misce połącz ze sobą mąkę gryczaną i ryżową, dodaj suche drożdże, cukier, sól, siemię lniane oraz mieszankę ziół. Następnie dodaj do nich wodę o temperaturze 35°C oraz oliwę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką. Całość pozostaw na 20 minut do pierwszego wyrośnięcia pod ściereczką. W tym czasie przygotuj garnek lub formę rzymską. Wymocz ją w wodzie przez 15 minut, a następnie dokładnie wysmaruj jej wnętrze masłem. Tak przygotowaną formę włóż do zimnego piekarnika i pozostaw ją tam do momentu osiągnięcia temperatury 150°C (aby zahartować formę rzymską). Wyjmij formę i obsyp ją mąką. Wymieszaj delikatnie wyrośnięte ciasto i przełóż je przygotowanej formy. Pozostaw je pod przykryciem w temperaturze pokojowej na 20 minut do kolejnego wyrośnięcia. Po upływie tego czasu wyrośnięte ciasto posyp otrębami, włóż do rozgrzanego do temperatury 230°C piekarnika i piecz przez 15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 210°C i piecz przez kolejne 30-40 minut. Chleb po tym czasie powinien być ładnie zarumieniony. Żeby upewnić się, że jest dobrze upieczony w środku, możesz w niego postukać – chleb powinien wydać „głuchy” dźwięk.

Gotowy chleb najlepiej smakuje z domowym masłem.


Smacznego! ... bo domowe jest lepsze!

jak zrobić domowy chleb

chleb w domu

przepis na chleb

chleb z siemieniem lnianym