Browin Przepiśnik - Jak zrobić domowy pasztet?

Jak zrobić domowy pasztet?

Jak Zrobić

2019-01-15 Drukuj
Udostępnij
śr. 5 | ilość ocen: 1
ulubione

Domowy pasztet smakowicie prezentuje się na świątecznym stole, nie można jednak zapominać o nim poza świętami. Pasztet sprawdzi się idealnie także do codziennych kanapek. Jego przygotowanie jest niezwykle proste, szczególnie jeśli zastosujecie się do kilku rad i przepisu, który przygotowaliśmy!

Jak zrobić domowy pasztet?

Przygotowanie:

Łopatkę, karczek, boczek oraz słoninę pokrój w kostkę i lekko podsmaż na oliwie. Wsyp wszystko do dużego garnka, zalej wodą z dodatkiem 2 domowych kostek rosołowych i duś pod przykryciem, aż do miękkości. Wątróbkę zanurz w gorącej wodzie na 5 minut. Cebulę wrzuć na patelnię, by się zeszkliła. Następnie wszystkie składniki zmiel 3 razy w maszynce, dodaj namoczoną w mleku bułkę. Białka oddziel od żółtej i ubij "na sztywno". Następnie dodaj żółtka i zmielony farsz mięsny, po czym całość dokładnie mieszaj i dopraw do smaku. Wnętrze dwóch podłużnych form natłuść i wysyp bułką tartą. Napełnij do wysokości 3/4 przygotowaną masą mięsna. Piecz 1 godzinę w temperaturze 220°C.

Uwaga! Istnieje kilka zasad, których należy przestrzegać, przygotowując idealny domowy pasztet:

1. Nie zamrażać
Pasztet źle znosi mrożenie — traci wtedy swoją konsystencję i smak. Nie ma natomiast problemu, aby zrobić go nawet 4-5 dni przed podaniem. Potrawa świetnie przechowa nam się przez taki okres w lodówce.

2. Nie za chudo
Jeśli nie chcemy, by nasz przysmak wyszedł łykowaty i suchy, ważne jest, aby mięso na pasztet nie było zbyt chude. Dobrym dodatkiem mięsnym, który zapewni odpowiednią wilgotność pasztetu będzie kawałek podgarla wieprzowego!

3. Pieczenie w odpowiedniej formie
Jeśli nie chcesz, aby pasztet się przypalił, piecz go w wąskiej foremce tzw. keksówce, wyłożonej cienkimi plastrami boczku. Dodatkowym atutem takiego zabiegu będzie przyjemny aromat, jakiego nabierze danie!

4. Różnorodne mięso i dobre przyprawy
Pasztet należy przyrządzać, mieszając kilka gatunków mięsa. Jeśli mamy w zwyczaju dorzucać wątróbkę cielęcą lub drobiową to weźmy pod uwagę, że zbyt duża jej ilość może zdominować smak całej potrawy. Sekretem pysznego pasztetu jest także jego odpowiednie doprawienie. Najlepszą przyprawą do pasztetu jest gałka muszkatołowa — nie wolno zatem o niej nigdy zapomnieć! Mięsny smak pasztetu podkreśli natomiast domowej roboty bulionetka drobiowa. Przygotowując pasztety wegańskie, możemy użyć zaś bulionu przygotowanego na włoszczyźnie.

Ciekawostka:
Nie tylko pieczony! Masę pasztetową można nie tylko upiec, ale także ugotować na parze — wówczas należy zrobić kąpiel wodną: na garnek z gotującą się wodą należy nałożyć metalową miskę, wysmarowaną tłuszczem, Wlewamy do niej masę pasztetową, przykrywamy i gotujemy, aż wierzch się dobrze zetnie. Po ostygnięciu wkładamy do lodówki i podajemy na drugi dzień. W przypadku gotowania na parze należy uważać, aby masa nie była zbyt wysoka, gdyż wtedy pasztet nie ugotuje się równo.

Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!