Wędzenie to jeden ze sposobów zabezpieczających ryby przez psuciem. To jednak przede wszystkim również sposób na nadanie im charakterystycznego smaku i zapachu.
Jak zrobić łososia wędzonego na zimno?
Przygotowanie:
Łososia wyfiletuj lub zakup już gotowego bez ości. Filet opłucz zimną wodą, osusz ręcznikiem papierowym i wyłóż go na siatkę do ociekania. Siatkę możesz umieścić na podstawce pod skosem w celu ułatwienia odcieku.
Następnie obsyp rybę warstwą soli, tak aby delikatnie była ona widoczna na rybie. Nie obawiaj się zbyt dużej ilości soli, ryba i tak przyjmie odpowiednią jej ilość!
Osolonego łososia pozostaw na 2 godziny w temperaturze pokojowej, w tym czasie sól częściowo powinna się wchłonąć, a łosoś delikatnie puści wodę. Po tym czasie płat opłukaj z reszty soli zimną wodą i obsusz ręcznikiem papierowym. Następnie umieść go ponownie na siatce i nasmaruj syropem klonowym (ok. 1-2 łyżeczki na jeden płat ok. 1,5 kg). Pozostaw rybę do obsuszenia. W celu przyspieszenia procesu możesz wspomóc się wentylatorem z zimnym powietrzem. Płat musi być suchy w dotyku. Obsuszanie może trwać ok. 3-4h.
Wędzenie na zimno prowadź w temperaturze 10-20°C przez ok. 6-10 godzin w zależności od preferencji. Możesz nawet rozbić proces wędzenia na dwa dni i wydłużyć jego czas.
Ważne, aby w trakcie wędzenia zapewnić dobrą wentylację i przepływ dymu. W tym celu co jakiś czas warto uchylić drzwiczki, aby przewietrzyć wsad. Pamiętaj również o tym, że dym wędzarniczy nie powinien być zbyt gęsty.
Do wędzenia na zimno polecamy generator dymu, który zamontować można do każdej wędzarni. Ewentualnie — zakup całej wędzarni z generatorem.
Na drugi dzień po wędzeniu, kiedy łosoś już "odpocznie", możesz zapakować jego kawałki próżniowo, co dodatkowo wydłuży trwałość ryby i zapobiegnie jej wysuszeniu.