pixel
Browin Przepiśnik - Makowiec świąteczny, który zawsze się uda!

Makowiec świąteczny, który zawsze się uda!

Wypieki

2024-12-09 Drukuj
Udostępnij
śr. 0 | ilość ocen: 0
ulubione

Któż nie uwielbia smaku miękkiego, drożdżowego ciasta z mokrym makowym nadzieniem pełnym kandyzowanej skórki pomarańczowej? Makowiec, bo o nim tu mowa, oblany lukrem lub czekoladą, to jedno z dań tradycyjnie pojawiających się na wigilijnym i świątecznym stole. Niezależnie od tego, czy w Twoim domu trafia on na stół podczas rodzinnej wigilijnej wieczerzy, czy podajesz go dopiero jako deser po obiedzie w pierwszy dzień Świąt — zadbaj o to, by jego smak Twoi domownicy i goście zapamiętali na długo! Przygotuj go własnoręcznie — to wcale nie jest trudne!

Przepis na domowy makowiec

Przygotowanie:

Jajka wyjmij wcześniej z lodówki. Mleko podgrzej, a gdy będzie letnie, rozmieszaj w nim 1 łyżeczkę cukru, drożdże oraz 1 łyżkę mąki. Przykryj ściereczką i odstaw zaczyn do wyrośnięcia. Kiedy zaczyn "ruszy", połącz go z mąką, żółtkami, pozostałą ilością cukru, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Masło roztop i wystudź, a następnie dodaj do ciasta, stopniowo je zagniatając. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 2 godz. Po tym czasie ciasto rozwałkuj na prostokąt o długości ok. 29 cm. Grubość ciasta powinna wynosić ok. 3 mm.

Białka jajek ubij na sztywno. Do miski przełóż gotową masę makową z bakaliami. Uwaga! Jeśli masa jest zbyt mokra, możesz ją przesmażyć na odrobinie masła, w celu odparowania nadmiaru wody (musisz jednak pamiętać, by przed dodaniem do niej białek dobrze ją wystudzić!). Połącz masę z białkami. Wyłóż masę na rozwałkowany prostokąt ciasta, zostawiając ok. 2 cm wolnego ciasta od brzegu. Zawiń całość w roladę — końce sklej i podwiń pod spód. Gotowy makowiec przełóż na blachę lub do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Papier wcześniej wysmaruj olejem. Piecz w temperaturze 190°C przez ok. 40 minut, aż wierzch zrobi się złoto-brązowy. Możesz także piec w formie rzymskiej.
Po upieczeniu makowiec wystudź. Zimny makowiec możesz oblać lukrem. W tym celu cukier puder rozetrzyj w gorącej wodzie. Polej po cieście — opcjonalnie posyp wierzch makowca suchym makiem, startą skórką pomarańczową lub kandyzowanymi owocami.

Uwaga!
Jeśli chcesz przygotować kilka makowców — do zamrożenia - nie lukruj ich przed włożeniem do zamrażarki!


Makowiec świąteczny, który zawsze się uda!

...because homemade is better!

Roman form

yeast

poppy seed cake

Christmas Eve poppy seed cake

holiday poppy seed cake

poppy seed cake with dried fruits