Zgodnie z piramidą żywienia warzywa i owoce to najważniejsze składniki zdrowej diety, co w praktyce oznacza, że powinny one stanowić aż połowę tego, co jemy.
Istotne są też proporcje — aż 3/4 z tej grupy powinny być bowiem warzywami. Poniższy przepis jest więc jednym z pomysłów, w jakiej formie możemy włączyć je do naszej diety.
Receptura usatysfakcjonuje nie tylko osoby chcące jeść zdrowiej, ale także osoby całkowicie stroniące od mięsa i innych produktów odzwierzęcych. Wystarczy odpowiedni dobór przypraw, by pasztet roślinny okazał się również idealnym dodatkiem do kanapek dla dzieci — nie zawsze przepadającymi za warzywami na talerzu.
Jak zrobić pasztet wegański?
Przygotowanie:
Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na patelni z łyżką oleju oraz szczyptą cukru. Pod koniec dodaj na patelnię przeciśnięty przez praskę czosnek.
Tak przygotowaną masę umieść w misce, dodaj resztę składników (oprócz mąki owsianej, bułki tartej lub płatków owsianych), dopraw i dokładnie zblenduj do gładkiej konsystencji.
Dodaj mąkę owsianą i dokładnie wymieszaj mikserem. Jest to czas, kiedy możesz spróbować masy i skorygować jej smak.
Odpowiednio przygotowaną formę rzymską wysmaruj olejem i obsyp obficie bułką tartą lub płatkami owsianymi. Gotową masę przełóż do formy. Wierzch masy posmaruj olejem, możesz też udekorować np. świeżą natką pietruszki. Pasztet piecz w temp 170 °C 40-50 min do zarumienienia.
Uwaga: jeśli używasz garnka rzymskiego, pamiętaj, aby wstawić naczynie do zimnego piekarnika. Umieszczenie go w już nagrzanym piecyku może spowodować jego uszkodzenie.