Przygotowanie:
Ważne: Sprzęty używane do warzenia dokładnie umyj i wypłukaj pirosiarczynem potasu.
Zawartość puszek rozpuść w ciepłej wodzie około 10- 15 litrach, ciągle mieszając, aby uniknąć przypalenia. Po dokładnym rozpuszczeniu doprowadź do wrzenia, dodaj kolendrę, skórki pomarańczy i chmiel (do dodatków świetnie sprawdzi się woreczek do chmielenia).
Gotuj przez około 30 - 40 minut (*gotowanie możesz przedłużyć do 60 minut, aromat chmielu będzie wówczas bardziej wyczuwalny – w pszenicznych piwach nie jest on jednak wymagany).
Drożdże uwodnij – do szklanki z wodą o temperaturze 25℃ wsyp drożdże, delikatnie wymieszaj, pozostaw na 20-30 minut.
Brzeczkę przefiltruj. Oddziel przyprawy oraz chmiel, aby otrzymana brzeczka była klarowna.
Po ostudzeniu całego nastawu do 25℃ przelej go do pojemnika/balonu, uzupełnij do 20 litrów wodą. Dodaj drożdże, zamknij rurką wypełnioną wodą.
Fermentuj przez około 7 – 10 dni, do osiągnięcia 0-2 °Blg.
Butelkuj z użyciem 4 g glukozy na 0,5 litra piwa.