Razowe pieczywo powszechnie uznawane jest za zdrowsze od pieczywa białego. Znacznie łatwiej się nim nasycić, ponadto łagdzi ono nasz głód na dłużej. Wiele osób wybiera chleb razowy również ze względu na walory smakowe.
Niezależnie od pobudek, dla których wybieracie ten rodzaj pieczywa, zachęcamy do wypróbowania poniższego przepisu. Równocześnie dziękujemy ze jego nadesłanie naszej Klientce i Jej córce.
Zachęcamy wszystkich do przesyłania nam na adres przepisy@browin.pl własnych sprawdzonych przepisów wraz ze zdjęciami. Chętnie je opublikujemy.
PRZYGOTOWANIE
Do miski przesiej mąkę chlebową i razową, dodaj sól, cukier i drożdże. Całość dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj masło, wlej wodę i wyrabiaj ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Uformuj z ciasta kulę i pozostaw pod przykryciem w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto ponownie wyrób i podziel na dwie części. Wyłóż do foremek posmarowanych masłem, przykryj i odstaw ponownie w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Wyrośnięte bochenki umieść w piekarniku nagrzanym do 230℃ i piecz przez 15 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 190℃ i piecz kolejne 15-20 minut do zarumienienia.