Przepis na stout kawowy
Przygotowanie:
Ważne: sprzęt używany do przygotowania piwa dokładnie zdezynfekuj. W tym celu użyj np. pirosiarczynu potasu.
1. Wyjmij drożdże spod wieczka. Zawartość puszek (lub tej z koncentratem i glukozę) rozpuść w około 2-3 litrach ciepłej wody, ciągle mieszając.
2. Uwodnij drożdże – do szklanki z wodą o temperaturze ok. 25°C wsyp drożdże, delikatnie wymieszaj i pozostaw na 20-30 minut.
3. Rozpuszczony koncentrat i ekstrakt Coopers (lub koncentrat i glukozę) przelej do pojemnika fermentacyjnego, uzupełnij wodą do 20 L. Temperatura całości powinna wynosić ok. 25°C.
4. Dodaj uwodnione drożdże.
5. Pojemnik fermentacyjny zamknij i zamontuj rurkę fermentacyjną (wypełnioną do połowy wodą). Polecamy także zmierzenie zawartości ekstraktu (°Blg).
6. Rozpocznij fermentację. Prowadź ją przez 7-10 dni, do osiągnięcia 0-2°Blg.
7. Czwartego dnia dodaj do nastawu 500 ml wywaru z kawy – przefiltruj ją 3 razy, aby uzyskać klarowny wyciąg.
8. Po przefermentowaniu piwo zlej do butelek. Do każdej butelki (o poj. 0,5 L) dodaj 4 g glukozy na refermentację.
9. Piwo zakapsluj i odstaw na przynajmniej 2 tygodnie.