Browin Przepiśnik - Wielkanocne ciasto drożdżowe z serem i morelami

Wielkanocne ciasto drożdżowe z serem i morelami

Wypieki

2023-03-28 Drukuj
Udostępnij
śr. 5 | ilość ocen: 1
ulubione

Plecione wielkanocne ciasto drożdżowe z delikatnym i puszystym miękiszem oraz nadzieniem z twarogu, moreli i skórki pomarańczowej, to fantastyczny pomysł na prosty, błyskawiczny, a jednocześnie zachwycający smakiem i kuszący aromatem świąteczny wypiek. Receptura na ten wielkanocny „chlebek” pochodzi zza naszej wschodniej granicy i często przygotowywana jest nie tylko w formie ciasta, ale także jako bułeczki. My polecamy zrobienie od razu większej porcji, by nikomu nie zabrakło słodyczy podczas nadchodzącej Wielkanocy!

Przepis na drożdżowe ciasto z twarogiem i morelami

Przygotowanie

Mleko podgrzej do 35-40⁰C, dodaj łyżeczkę cukru i drożdże. Wymieszaj i odstaw na 10 minut. Do miski wbij 1 jajko, dodaj resztę cukru oraz sól i całość wymieszaj. Dodaj roztopione (niegorące!) masło oraz mleko z drożdżami. Do dużej miski dodaj mąkę, a następnie mokre składniki. Wymieszaj łyżką i ugniataj ręcznie przez 10 minut. Ciasto powinno być miękkie, ale nie powinno przywierać do dłoni. Uformuj kulkę, przykryj ściereczką i pozostaw ciasto do wyrośnięcia na 2 godziny, aż podwoi swoją objętość.


W międzyczasie przygotuj nadzienie serowe. W misce rozdrobnij widelcem twaróg, dodaj cukier puder oraz żółtko. Wymieszaj. Dodaj posiekane drobno morele oraz skórkę pomarańczową.

Gdy ciasto wyrośnie, przełóż je na stolnicę „wysypaną” mąką i rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 30×22 cm i grubości ok. 0,5 cm. Rozsmaruj nadzienie serowe po cieście, pozostawiając od krawędzi odstęp ok. 1,5 cm. Zroluj ciasno ciasto z nadzieniem, a następnie lekko spłaszcz na obu końcach i rozetnij wzdłuż na dwa równe pasma. Pasma złącz jednym końcem i zapleć ze sobą tak, by rozcięta część z farszem była zawsze do góry. Ostrożnie przenieś warkocz do wyłożonej papierem do pieczenia formy i posmaruj roztrzepanym z 1 łyżeczką wody jajkiem. Umieść ciasto w piekarniku rozgrzanym do 180⁰C i piecz 35-40 minut lub do uzyskania tzw. suchego patyczka. Odstaw na 5 minut, a następnie przełóż na kratkę. Możesz ciasto obsypać dodatkowo cukrem pudrem.
Pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Pokrój i podawaj!

...bo domowe jest lepsze!

ciasto

drożdże

ciasto drożdżowe

ser

domowy ser

wypieki

domowe wypieki

wielkanoc

owoce

morel